ماجرای نامه جنجالی احمدی نژاد به ولیعهد عربستان + واکنش کاربران
چند هفته پیش بود که خبری در بعضی از رسانهها منتشر شد که محمود احمدی نژاد، رییس دولت نهم و دهم به محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی نامه نوشته است. اکنون متن نامه محمود احمدی نژاد به محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان منتشر شد که با عبارت عالیجناب آغاز شده است و با واکنش گسترده کاربران فضای مجازی همراه شده است.
احمدینژاد در این نامه از ولیعهد عربستان بهعنوان «مرد صلح» یادکرده است. به کار بردن چنین جملات و عباراتی از زبان کسی که هولوکاست را انکار کرده و خواستار حذف اسرائیل از نقشه جهان شده بود، برای ولیعهد کشوری که بزرگترین دشمن عربزبان ایران است جنجال و حاشیههایی در فضای مجازی و رسانهها به همراه داشته است.
شاید به نظر برسد که این اقدام از طرف احمدینژاد یکطرفه بوده است. با اینحال، نوشتن چنین نامهای با سیاست ایران در قبال عربستان سعودی تناقض بسیاری دارد. در این نامه همچنین به نقش ولیعهد عربستان در جنگ و فاجعه انسانی که چندین سال است مردم یمن را قربانی کرده است، اشارهای نشده است. در این نامه آمده است: «عالیجناب من میدانم که شما در خصوص شرایط کنونی که مردم بیگناه هرروز کشته و زخمی میشوند، و زیرساختها تخریب میشوند، خشنود نیستید». وی از بن سلمان خواسته تا برای ایجاد صلح گام برداشته تا میراث خود را حفظ کند.
احمدینژاد در جملهبندی دیگری نوشته است: «شما نگرانید که از منابع منطقه که به مردم تعلق دارد، بهجای توسعه صلح و کامیابی، برای ویرانی استفاده شود. به همین دلایل شما از یک صلح عادلانه استقبال خواهید کرد». نکته قابلتأمل دیگر این نامه پایان آن است. احمدینژاد در خاتمه و امضای نامه خود نوشته است: «برادر شما محمود احمدینژاد».
متن نامه محمود احمدی نژاد به بن سلمان
بسم الله الرحمن الرحیم
عالیجناب آقای محمد بن سلمان بن عبدالعزیز آل سعود ولیعهد محترم عربستان سعودی
سلام علیکم مستحضرید که جنگ خانمانسوز در یمن که بر اثر برخی رقابت ها و دخالت های منطقهای و فرا منطقه ای آغاز شده و بیش از ۵ سال ادامه یافته است تا کنون دهها هزار نفر کشته و زخمی و خرابیهای بی شمار بر جا گذاشته و علاوه بر تحمیل فقر بر ملت مظلوم یمن فرصت های تعالی و پیشرفت را از آنان سلب کرده است و برای دیگر کشورهای منطقه به خصوص کشورهای درگیر، علاوه بر ایراد خسارتهای جانی و مادی، از حیث مسائل معنوی و انسانی، به ویژه نقض فاحش حقوق بشر، سوابق سوء فراموش نشدنی را به ثبت رسانده است.
این جنگ همچنین موجب تشدید رقابت ها و دشمنی ها و دور شدن دولت ها و ملت های منطقه از همکاری سازنده، آسیب دیدن امنیت عمومی و نابودی آثار و ابنیه تاریخی و فرهنگی در یمن گردیده است.
بر هیچکس پوشیده نیست که این جنگ تا هر زمان طول بکشد جز خرابی و مرگ انسانهای بیگناه نفعی برای هیچ یک از طرفها نداشته و اصولاً طرف پیروز نخواهد داشت و همه بازنده و در پیشگاه ملت ها محکوم خواهند بود.
اگر چه قدرتهای فرامنطقهای این جنگ را در جهت منافع خود ارزیابی میکنند، لکن چون نیک بنگرند خواهند دانست که این فاجعه انسانی را به هیچ روی نمیتوان متضمن منافع هیچ طرفی به شمار آورد.
منافع حقیقی هر فرد و ملتی در حفظ کرامت انسانی و تقویت صلح، عدالت، آزادی، محبت، آبادانی و همکاری دوستانه و سازنده نهفته است و هر نوع تلاش برای سلطه و برتری بر دیگران اولاً به نابودی حقیقت انسانی بانیان آن منجر خواهد شد و ثانیاً جز خسارت برای ملت ها دستاوردی نخواهد داشت.
از طرفی میدانم که جنابعالی از وضعیت فعلی ناخشنود و از اینکه روزانه جمعی از مردم بی گناه کشته و زخمی میشوند، زیرساخت ها آسیب میببینند و منابع ملت های منطقه به جای سازندگی و ارتقای رفاه، امنیت و پیشرفت، صرف تخریب میشود ناراحتید و از این رو از برقراری صلحی عادلانه استقبال مینمایید.
از طرف دیگر اطمینان دارم که با همراهی و همکاری سازنده جنابعالی، اقدامات موثر و تعیین کنندهای در جهت پیشگیری از ادامه وضع اسفبار کنونی و پایان دادن به جنگ و خصومت قابل انجام است.
علاوه بر آن تردیدی ندارم که اگر هزینه های سنگین جنگ جاری در قالب برنامه اقدام مشترک منطقهای صرف همکاری برای عمران و آبادانی شود، سایه ترس، وحشت، فقر و مرگ از سر مردم برداشته شده و در پرتو صلح و برادری، حلاوت یک زندگی شرافتمندانه، عادلانه و آزادانه در کام همگان خواهد نشست.
مسئولیت انسانی ایجاب می نماید که همگان، در حد توان، در جهت توقف این جنگ و برقراری صلح، دوستی و همکاری تلاش نمایند.
اینجانب به عنوان عضوی از جامعه انسانی که روزانه از شنیدن اخبار و ناملایمات در گوشه و کنار جهان و به ویژه جنگ در یمن بسیار متاسف میشود، آمادگی دارم تا در صورت موافقت جنابعالی و عالیجناب سید عبدالمالک بدرالدین رهبر جنبش انصار الله یمن با تشکیل هیئتی از شخصیت های آزادی خواه، عدالت طلب و موجه جهانی و از طریق گفتگو با طرفین درگیر به حل مناقشه و برقراری صلح و دوستی یاری نمایم.
بر این باورم که آن برادر محترم در پاسخ به انتظار روشن مردم منطقه و جامعه بشری، با نیک اندیشی و تامل در آثار این درگیری خانمانسوز، به گونه ای عمل خواهید کرد که به نیکی از آن یاد شود و موجبات رضایت الهی و خشنودی پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد مصطفی صلوات الله علیه و علی آله و علی صحبه را فراهم سازد. برادرتان محمود احمدی نژاد رییس جمهور سابق ایران
رونوشت: عالی جناب آقای آنتونیو مانوئل اولیویرا گوترش دبیرکل محترم سازمان ملل
افزایش دوز رادیکالیسم با عرض ادب به جلاد!
آنچه در انتشار نامهای با چنین ادبیات و لحنی موجب تعجب بسیاری از مردم و نخبگان شد، دستکم گرفتن و تخفیف دادن نقش آلسعود و بهویژه شخص جلاد، بنسلمان، در ارتکاب جنایت علیه مردم استقلالطلب یمن و جنگ خانمانسوزی است که فروردین 1394 از سوی دولت سعودی با همپیمانی آمریکا و برخی کشورهای مرتجع منطقه علیه مردم بیگناه یمن آغاز شد. رئیس دولت دهم در بخشی از این نامه تلویحاً و در جملاتی صراحتاً این جنگ را به رقابتهای منطقهای و فرامنطقهای مرتبط دانسته و با چشمپوشی از جنایات چند سال اخیر حکام عربستان در سوریه، یمن، فاجعه منا و دستآخر قتل فجیع جمال خاشقچی که رسوایی بزرگ برای بنسلمان بود، در فرازی از این نامه نوشته است "میدانم که جنابعالی از وضعیت فعلی ناخشنود و از اینکه روزانه جمعی از مردم بیگناه کشته و زخمی میشوند، زیرساختها آسیب میبینند و منابع ملتهای منطقه بهجای سازندگی و ارتقای رفاه، امنیت و پیشرفت، صرف تخریب میشود ناراحتید!! و ازاینرو از برقراری صلحی عادلانه استقبال مینمایید."
علاوه بر محتوای نامه، استفاده از عباراتی همچون "عالیجناب"، "برادر محترم"، "برادرتان محمود احمدینژاد" در خطاب به شخصیتی که بارها دشمنی خود را با انسانیت به اثبات رسانده است، نکته تعجبآمیزتر این نامه است.
چنین نامهنگاریهایی را نمیتوان تنها ناشی از ضعف تحلیل برشمرد. اقدامات رئیسجمهور سابق در ماههای گذشته نشان میدهد که وی تمنای خاصی برای دیده شدن و جلب توجه در سیاست دارد و برای بازگشت مجدد به عرصه افکار عمومی دست به کارهایی میزند که بیشتر به انتحار شبیه است و از وزانت سیاسی وی میکاهد.
شاید چنین رفتارها و اظهاراتی از ناحیه آقای احمدینژاد بخشی از هدف او برای جلب توجه در فضای افکار عمومی را تأمین کند، اما در نهایت نتیجه ضرورتاً آنطوری نخواهد بود که او بهدنبالش است.
محمد اصفهانی یکی از خوانندگان کشورمان نیز در واکنش به بخشی از اظهارات احمدینژاد که مدعی شده بود در اجرای او در وزارت کشور حضور داشته است، گفت: "من هرگز در زمان ریاست جمهوری ایشان اجرایی در برابر وی نداشتم... امیدوارم احمدینژاد در اظهاراتش وسواس بیشتری خرج دهد و امیدوارم کمبود حافظهشان را اصلاح کنند!"، در حقیقت هدفی که وی از این کار میخواست برآورده نشد و نتیجه عکس داشت.
نظرات مسئولان ایران در قبال نامه احمدینژاد به بن سلمان
در بین نظرات و انتقادهای رسانهها، نماینده ایران در سازمان ملل نیز این اقدام احمدینژاد را یک دیپلماسی مستقل قلمداد کرده است. علیرضا میر یوسفی سخنگوی ایران در سازمان ملل گفت: «دیدگاههای احمدینژاد تا زمانی که مانند بسیاری از ایرانیهاست، هیچ ارتباطی به دولت و سیاستهای کنونی آن در این لحظه ندارد».
محمد ناظمی اردکانی وزیر تعاون دولت نهم، با اشاره به نامه محمود احمدی نژاد به محمد بن سلمان برای خاتمه جنگ در یمن، گفت:
نامه نگاری به رهبران یمن، سردمداران عربستان و رئیس سازمان ملل در صورتی که در امتداد سیاستها و تدابیر نظام مقدس جمهوری اسلامی باشد و چنین ماموریتی به صورت عام یا به طور ویژه محول شده باشد یک اقدام پسندیده است؛ اما در صورتی که این اقدام با هدف خاصی انجام شده و بیشتر جنبه مطرح شدن در فضای رسانهای را داشته باشد؛ نمیتوان اثرگذاری مثبتی را از آن انتظار داشت.
یعقوب رضازاده، عضو هیأت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره نامه اخیر محمود احمدینژاد به «محمدبنسلمان» ولیعهد عربستان گفت: معتقدم نامه به بن سلمان آن هم در شرایطی که وی در منطقه مشغول جنایت بشری است، به هیچ عنوان درست نیست.
این عضو هیأت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: این روزها عربستان جنایاتی را در حق مردم یمن و مسلمانان بیدار انجام میدهد و با ایالات متحده همپیمان شده است و پایگاههای خودش را در اختیار این کشور برای جنگ افروزی در منطقه قرار میدهد.
وی ادامه داد: عربستان پیمان تسلیحاتی و نفتی با ایالات متحده به امضا رسانده است و به طور مستقیم و غیرمستقیم از رژیم صهیونیستی حمایت میکند، پس عالیجناب خطاب کردن بن سلمان توسط شخصی که دو دوره رئیس جمهور اسلامی ایران بوده است اصلا مناسب و قابل توجیه نیست.
نماینده سلماس خاطرنشان کرد: مورد خطاب قرار دادن حاکمانی که جنایتهایشان کاملا مشخص است در حال حاضر همراهی و تائید اقدامات عربستان در منطقه علیه مسلمانان یمنی و سایر اقدامات خصمانه آمریکا است و به نوعی مشروعیت بخشیدن به اعمال این دولت است.
رضازاده تاکید کرد: معتقدم این اقدام احمدی نژاد خلاف سیاستهای دیپلماتیک فعلی ماست.
دیپلمات ها و تحلیل گران می گویند بسیار بعید است که مکاتبات اقای احمدی نژاد با ولیعهد عربستان به اقدامات بیشتری منجر شود. برخی از این به عنوان تلاش احمدی نژاد برای ایجاد ارتباط یاد می کنند زیرا ایران با چالش های فراوان به خصوص تحریم های آمریکا و شیوع کرونا مواجه است.
یک تحلیل گر مستقل امور ایران مستقر درنیویورک میگوید ولیعهد عربستان او را جدی نمی گیرد زیرا تمام کسانی که با ایران تعامل دارند، منطقه ای یا بین المللی می دانند که قدرت در اختیار چه کسی است.
منبع:
1. فرارو/ متن نامه احمدینژاد به بن سلمان چه واکنش هایی به همراه داشت؟
2. تسنیم/ درباره نامه احمدینژاد به بنسلمان/ افزایش دوز رادیکالیسم با عرض ادب به جلاد!
3. همشهری آنلاین/ انتشار نامه جنجالی احمدی نژاد به ولیعهد عربستان
4. تابناک/ ماجرای نامه محمود احمدی نژاد به محمد بن سلمان
5. توئیتر/ واکنش کاربران
6. ایلنا/ عضو کمیسیون امنیت ملی در گفتوگو با ایلنا: نامه احمدینژاد به «بن سلمان» خلاف سیاستهای دیپلماتیک فعلی کشور است
7. الف/ نامه احمدی نژاد به بن سلمان به روایت نیویورک تایمز
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}